Trgovina

penina-valvasor-suho-600

Penina Valvasor polsuho

8.50


Kategorija: .
Opis

Znameniti slovenski učenjak, zemljepisec in zgodovinar Janez Vajkard Valvasor je zaslovel s svojimi deli, med katerimi izstopata Slava Vojvodine Kranjske v štirih debelih zvezkih (1689) in obsežna razprava o Cerkniškem jezeru, zaradi katere so ga angleški učenjaki izvolili za člana svoje akademije (Royal Society). Valvasor je v 17. stoletju vandral tudi po sevniških krajih in spoznaval vinsko kulturo prebivalcev.

Učenjak si je v svojih delih prizadeval pisati objektivno, a vendar naj bi bilo zanj značilno, da je verjel v hudiča, povodnega moža in čarovnice. Nekaj te mistike in nacionalne zgodovine zazanamuje tudi penino, ki ponosno nosi njegovo ime: Valvasor.

Peneče vino Valvasor je pridelano po klasični metodi vrenja v steklenici iz grozdja sort chardonnay in laški rizling, ki uspevata na sončnih legah Pišec, Sromelj, in Bizeljskega. Tradicija, odličnost, mladost in svežina se po valvasorko prepletajo v harmonijo okusa. Lahko poskusite suho in polsuho peneče vino Valvasor.

Temperatura vina Za suha vina je naprimernejša temperatura od 6º do 8º stopinj C. Pri tej temperaturi se mehurčki iskrijo posebno dolgo.

Ostanek sladkorja je 21g na 1 liter penine.